Zastavení 1 - Náměstí v Jankově

Vážení návštěvníci,
vítáme Vás v Jankově, obci, připomínané v kronikách již od čtrnáctého století. Nejvýznamněji se Jankov do evropské historie zapsal velkou bitvou, v níž se na okolních kopcích dne 6. března 1645 utkala císařská a švédská vojska. Bitva skončila porážkou císařských a je dnes považována za nejkrvavější bitvu Třicetileté války v českých zemích. Jankov byl tehdy malé zapomenuté městečko a bitva změnila nejen evropské dějiny, ale zásadně ovlivnila i místní historii.

Naučná stezka „Po stopách bitvy u Jankova“ má celkem čtrnáct zastavení. Stezka je  nenáročná okružní trasa určená pro pěší turistiku či příznivce horských kol. Delší okruh stezky má délku zhruba 14 kilometrů a kratší okruh vedený přes vyhlídku „U Hartman“ pouze 9 kilometrů.
První část stezky vás seznámí se stručnou historií bitvy u Jankova a hlavními postavami prvního celoevropského konfliktu známého jako Třicetiletá válka.   Podíváme se na místa nemilosrdných bojů i k památníku bitvy na návrší zvaném Habrovka. O tom, jak bitvu u Jankova prožil Lauri Torni – finský voják ve službách švédské armády, se dozvíte v jeho strhujícím vyprávění na prvních čtyřech panelech naučné stezky. Zbývající informační panely jsou věnovány například historii místních osad, přírodopisným zajímavostem či zdejším lidovým pověstem. Při vašem putování si v Odlochovicích nezapomeňte prohlédnout neobvykle řešené hasičské muzeum a zámek s přilehlým parkem. Za osadou Královna vstoupíte do Přírodního parku Džbány – Žebrák se soustavou janovských rybníků a bohatým výskytem chráněné fauny a flóry. Opravdu po špičkách si zde můžete prohlédnout i evropsky významnou lokalitu soustavy Natura 2000 s názvem „Vlčkovice – Dubský rybník“. Odpočinout si můžete na romantických vyhlídkách „ U Hartman“ či „U altánu“.
Vaši procházku doporučujeme zakončit návštěvou pamětní místnosti v budově mateřské školy. Je vzdálena jen několik kroků směrem ke kostelu. Jsou zde vystaveny historické dokumenty a exponáty související s bitvou u Jankova a jejími dopady na zdejší kraj. Pamětní místnost je otevřena po domluvě na obecním úřadě – tel.: 317 833 209.
Od roku 2001 se každoročně v červnu koná turistický pochod „Po stopách bitvy u Jankova“ doplněný kulturním programem. Jeho trasu můžete projít pěšky či projet na kole.
Sousední Ratměřická naučná stezka vás formou komixu seznámí s příběhem místního sedláka Oneše a jeho nelehkým životem v době Třicetileté války. Stezkou vás provede oranžová šipka s pluhem.

Srdečně Vám přejeme příjemné putování a krásné chvíle prožité v našem kraji.

Karte

Mapa