Zastavení 14 - Přírodní park Džbány-Žebrák

Právě jste vstoupili na území Přírodního parku Džbány-Žebrák. Jde o území ve tvaru protáhlého trojúhelníka vymezující krajinu přibližně mezi Voticemi, Jankovem a Líšnem. Posláním přírodního parku vyhlášeného v roce 1996 je ochrana fenoménu
hodnotami. Na území parku se vyskytuje celá řada zvláště chráněných druhů rostlin (např. orchidej prstnatec májový, bublinatka jižní, rosnatka okrouhlolistá) a živočichů (např. čolek horský, rosnička zelená, výr velký, ledňáček říční, bekasina otavní, včelojed lesní, netopýr severní, vydra říční).  Charakter krajiny připomíná podhorskou oblast s velkými lesními komplexy, které doplňují rozsáhlé louky s bohatými prameništi a remízky. Okrajové části parku jsou zemědělsky obhospodařovány. Velmi významné jsou kaskády rybníků, a to zejména zde na Jankovsku či nedalekém Olbramovicku, kde se intenzivně chovají ušlechtilé ryby. Největším rybníkem je Podhrázský rybník u Tomic. Tato přírodní rezervace a ornitologická lokalita je důležitou zastávkou tažného vodního a bahenního ptactva. Další zvláště chráněnou lokalitou na území parku jsou Kališťské louky. V těchto mokřadních loukách s mnoha tůněmi najdete velké množství druhů rostlin a živočichů.

Co tu roste?
Vodní plochy v okolí Jankova jsou z pohledu ochrany přírody a tvorby krajiny poměrně dobře zachovalé, s výskytem řady dnes již ne zcela běžných druhů rostlin.
Důvodem je vesměs drobný rozměř vodních nádrží, které nebyly v minulosti využívány k chovu ryb, ale jednalo se často o napajedla pro dobytek, pro plavení koní, pro zadržení přívalové srážkové vody, apod.
Břehy okolních rybníků a protékajícího potoka jsou nejčastěji obrostlé stromovitými dřevinami, především vrbou křehkou a olší lepkavou, a nebo jen keřovitými vrbami často typického “bochníkovitého” vzhledu. V podrostu dřevin (zejména v podrostu náletových olšin) se místy vyskytují typické bažinné rostliny – blatouch bahenní, řeřišnice hořká či škarda bažinná. Louky kolem rybníků jsou z hlediska počtu různých druhů rostlin bohužel chudé. Důvodem je silné odvodnění při melioracích a jejich pozdější dlouhodobé neobhospodařování.

Popis rostlinstva jednotlivých rybníků pro malé i větší botaniky
V břehových porostech rybníka Čubka se hojně vyskytuje rákos obecný, chrastice rákosovitá a sítina rozkladitá. Na vodní hladině rybníka Pytelka můžete vidět porosty okřehkovitých rostlin – okřehek menší a závitka mnohokořenná. Kolem rybníka můžete vidět porosty vysokých osřic, konkrétně ostřice štíhlé. Na hladině rybníka Komárov roste ojediněle okřehek menší, který indikuje poměrně vysoký obsah živin. V břehové zóně, kde pravidelně hnízdí labutě, najdete chrastici rákosovitou a sítinu
rozkladitou. Na malém Vančovském rybníce se vyskytuje poměrně hojně lakušník vodní a na hladině okřehek menší. Na pramenných přítocích rybníků se nalézají druhově bohaté mokřady a bažiny. V podrostu dominují typické bažinné druhy – blatouch bahenní, krabilice chlupatá, řeřišnice hořká, pomněnka bahenní a ne zcela běžná ostřice prodloužená.